Medisch fitness

Medisch fitness bij (ex) oncologiepatienten combineert nieuwe (fysio)therapeutische interventies met educatie en een gericht trainingsprogramma in groepsverband en dat is uniek! Daar waar andere cursussen inzetten op begeleiding vanuit psychologie en verpleegkunde, kiest Sportmassage Medemblik vooral voor een eigentijdse aanpak waarin het gericht trainen centraal staat.

Voorwaarde scheppen is van cruciaal belang!

(Fitness) Training bij kanker staat volop in de belangstelling, terwijl training vaak averechts werkt. Door littekenweefsel ten gevolge van operatie en bestraling treden er diverse complicaties op. Eenvoudig gezegd: wanneer bewegen pijn doet, werken oefeningen averechts. Fitnessoefeningen veroorzaken dan juist meer complicaties en veroorzaken daardoor bijvoorbeeld meer oedeem in de arm en/of remmen het herstelmechanisme!

Daarom start Sportmassage Medemblik vanuit een individuele fase met nieuwe therapeutische technieken. Er moet eerst een goede voorwaarde geschept worden en dan pas kan er getraind worden. Pas als de basis goed is kan er in groepsverband getraind worden. Elke fitnessoefening en de uitvoering van de oefening wordt per patiënt specifiek gekozen.

Het allereerste leefstijlprogramma rondom oncologie: gerichte therapeutische oefeningen, specifieke fitness, gezonde voeding & educatie.

Effecten van Topfit

Uit de speciale Topfit testen en enquêtes is gebleken dat de deelnemers:

  • Meer energie hebben
  • Zich fitter en fijner voelen
  • Zich zekerder voelen
  • Een gezondere bloeddruk hebben
  • Een ‘gezonder gewicht’ krijgen
  • Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
  • Bewuster met voeding om gaan
  • Minder angstig zijn
  • Minder last hebben van vochtophoping

Wat is Topfit?

Kanker komt in vele vormen met verschillende behandelmogelijkheden voor. Gelukkig is door de huidige medische zorg de overlevingskans enorm toegenomen. Wanneer de diagnose ‘kanker’ gesteld wordt, heeft dat een enorme impact. Dit kan leiden tot depressiviteit en vermoeidheid. Medische behandeling zoals een operatie of bestraling veroorzaakt littekenweefsel wat kan leiden tot pijn, problemen met bewegen en bijvoorbeeld oedeem (vochtophoping).

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat mensen die deelnemen aan een fitnessprogramma (ondanks de omstandigheden) meer energie hebben, minder moe zijn en zich fijner voelen. Bewegen, met name fitness- en spieroefeningen, hebben altijd een positief effect, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Maar alleen fitness is onvoldoende. Het gaat om een totaalaanpak, een leefwijze die je aanneemt.
Al sinds 1992 hebben veel mensen met kanker met grote tevredenheid deel genomen aan het programma. Zou het ook iets voor u zijn?

Nieuwe Oncologische Fysiotherapie: 4xT methode

De Topfit therapeut is opgeleid in de nieuwste oncologische fysiotherapeutische behandelmethode: de 4xT methode. Deze methode herstelt o.a. bij schouderproblemen na borstkanker de schouderfunctie sneller dan gebruikelijk. Deze methode combineert EasyTaping technieken met bindweefseltechnieken, manuele technieken en speciale oefeningen. Dit is essentieel omdat anders de fitnessoefeningen averechts werken!
Bij pijnlijke bewegingen en verminderde beweeglijkheid zal u eerst met een individuele fase starten en daarna pas in de beweeggroep.

Waarom is Topfit zo uniek?

Topfit is het eerste programma dat therapeutische oefeningen, fitness, gezonde voeding en leefstijl combineert. Topfit is geen zware psychologische praatgroep, maar een educatief beweegprogramma met als thema ‘leren genieten van het leven ondanks de omstandigheden’. Er is voldoende ruimte voor emotie, maar u zult merken dat het bewegen u een positieve kijk geeft op uw eigen lijf en het leven. Onderzoek heeft aangetoond dat al deze onderdelen gecombineerd moeten worden met gerichte educatie op het bereiken van een gezonde leefstijl. Naast educatie en bewegen blijkt ook gezonde voeding essentieel te zijn. Topfit is het eerste programma dat al de componenten die nodig zijn, combineert tot een harmonisch geheel.

VET-principe

Topit is gebaseerd op het VET-principe van Fysio Physics: gezonde Voeding, Educatielessen en speciale Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door speciaal hiervoor opgeleide trainers.

-Voeding

Het Topfit Voedingsplan bevat lekkere en gezonde recepten. Tevens krijgt u les over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes en lekkere tips.

-Educatie

Tijdens de speciale groepsbijeenkomsten wordt uitgelegd, aan de hand van een cursusboek, wat de oorzaken en gevolgen zijn van kanker en wat u er zelf aan kunt doen om meer energie te krijgen, sneller te herstellen en gezond te leven. Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen en persoonlijke adviezen.

-Training

Het sporten vindt plaats in groepsverband, maar soms is eerst een individuele fase nodig. Via een Topfit-test wordt uw conditie bepaald. Ook wordt een individueel fitnessprogramma gemaakt, afgestemd op wat ú kunt. Let op: alleen wandelen of fietsen is onvoldoende. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen.

Hoe lang duurt de Topfit cursus?

De cursus duurt 16 weken. Maar natuurlijk is het verstandig om daarna zelfstandig of onder begeleiding door te gaan met sporten. Er is wekelijks een groepsbijeenkomst onder begeleiding van een therapeut/trainer. Aansluitend wordt er op aangepast niveau gesport, individueel of in groepsverband. In overleg wordt een beweegplan samengesteld zodat u thuis, buiten of vaker op het centrum kunt sporten. Tevens wordt u maandelijks getest.

Tarieven medisch fitness

Groepsverband (max.5 deelnemers):
+- 60 min. 10 euro pp pk*

* exclusief het abonnement bij de sportschool

Contactgegevens:

Louisa Heddes

Telefoon:
06-18451142

Daar ik niet altijd in de gelegenheid ben de telefoon op te nemen verzoek ik u om voicemail in te spreken en/of een sms, whatsapp, telegram te sturen.

Email:
sportmassagemedemblik@hotmail.com

© Copyright 2021 - Sportmassage Medemblik | design: OneStep